Підтримаємо грудне вигодовування РАЗОМ!
 
 

       Чи хтось замислювався, чому в усьому світі святкують грудне вигодовування протягом тижня? Є Міжнародний день захисту дітей, День матері, День батька і т.п. А от грудному вигодовуванню присвячено аж сім днів? Навіщо всьому світу говорити про грудне вигодовування цілий тиждень?

Тим, кого проблеми грудного вигодовування торкаються безпосередньо, - жінкам, що годують грудьми та членам їх родин, консультантам з лактації, медичним фахівцям, дружнім до грудного вигодовування, - не потрібно це пояснювати. Але, нажаль, більшості людей необхідні якісь аргументи. Адже грудне вигодовування в нашому суспільстві не є нормою (спасибі компаніям - виробникам сумішей та мутній державній політиці).

           Варто визнати, що грудне вигодовування для сучасної жінки не є інстинктивним та інтуїтивним. Для жінки, яка з самого початку вагітності бажає годувати свою дитину грудьми, шлях до успіху може бути дуже складним. Досить часто він нагадує мінне поле. Адже лактація та грудне вигодовування – це доволі тонкі процеси, які складаються з багатьох аспектів, що можуть бути надзвичайно заплутаними. Але ці питання не входять до навчальної шкільної програми. Їм не приділяється достатньо уваги при підготовці фахівців в медичних університетах та коледжах. Ви дуже рідко зустрінете об’єктивну інформацію стосовно грудного вигодовування в засобах масової інформації, не кажучи вже про цікаву дискусію або сюжет в новинах. Грудне вигодовування не є пріоритетом у порядку денному наших реформ в охороні здоров’я, навіть враховуючи його беззаперечну, науково доведену, ефективність по відношенню до зниження смертності і захворюваності як дітей, так і матерів. Чому так? Не хочеться все звалювати на компанії – виробники штучного вигодовування. Але вони все ж таки причетні. Недарма вони назвали товар, на якому заробляють дуже великі гроші, «замінником грудного молока», хоча він таким не є навіть у третьому наближенні і ніколи не буде.

              Чому про шкоду куріння хоч щось говорять, а про ризики штучного вигодовування чомусь ні? Навпаки, реклама штучного вигодовування нав’язує сучасним жінкам ідеї про подібність до грудного молока, про переваги штучного вигодовування, про вибір мами.

              Але грудне вигодовування більше не може залишатися лише індивідуальним вибором. Адже внаслідок штучного вигодовування і діти і матері страждають довгостроково. Кишкові та респіраторні інфекції , ожиріння, цукровий діабет, рак молочної залози і яєчників, зниження когнітивного розвитку, - чи не занадто висока ціна, яку ми платимо за те, що рахуємо вільним вибором? А ще є економічні складові та якість життя.

              В минулому році Всесвітній тиждень грудного вигодовування назвав грудне вигодовування одним з основних факторів сталого розвитку для країн. Уявіть, грудне вигодовування фактично впливає на громадське здоров’я та ВВП! Лише один факт: за підрахунками дослідників глобальні економічні втрати лише від недостатнього рівня когнітивного розвитку, спричиненого відсутністю грудного вигодовування дітей до 6 місяців складають майже $ 302 млрд, що еквівалентно 0,49% світового валового національного доходу

              Тому грудне вигодовування – це не лише індивідуальний вибір жінки. Якщо ми хочемо, щоб ми та наші діти жили в здоровому, розвинутому суспільстві, нам варто усвідомити, що грудне вигодовування – це справа кожного з нас. Кожен з нас може внести маленьку, але дуже корисну краплинку в цю велику справу. Роблячи грудне вигодовування успіхом на індивідуальному рівні ми робимо його успішним на рівні суспільства, країни та світу.

 

       Отже, друзі, вітаємо всіх з початком Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який присвячений співпраці заради спільного благополуччя! Заради здоров’я та благополуччя наших майбутніх поколінь!

 

Підтримаємо грудне вигодовування разом!


вверх
Всі права захищені © 2010-2021